dissabte, 19 de juliol del 2014

Viatges de pel·lícula: Nova York






Nova York no és capital de cap país, ni tan sols és capital d’estat, simplement és la capital del món. Ciutat iconogràfica que ha servit d’escenari per una quantitat immensa de pel·lícules de tots els estils i per a tots els gustos.


Primer de tot, cal destacar tres mestres que han emplenat sales arreu del món retratant la gran poma: Woody Allen i les seves cabòries a Manhattan, Martin Scorsese a Taxi driver i Francis Ford Coppola destil·lant l’ambient tèrbol dels clubs de jazz a Cotton Club. Com bé sabreu, els tres són directors prolífics, així que teniu a l’abast molts més títols, la majoria imprescindibles. Com a curiositat, els tres plegats van dirigir un irregular film que il·lustra el motiu de l’article: Històries de Nova York.

Un bon punt de partida per familiaritzar-nos amb aquesta immensa ciutat és Un dia a Nova York, amable recorregut turístic que fareu de la mà de Gene Kelly i Frank Sinatra a ritme de musical; dins d’aquest gènere també emergeix el clàssic West side story, un Romeu i Julieta novaiorquès. Més modernes, el dur aprenentatge de l’acadèmia de Fame i el retrat del naixement de la música disco a Saturday Night Fever, que van trencar els motlles a la seva època.

Prosseguiré amb pel·lícules que van marcar la meva joventut; crec que, a part de ser prou entretingudes, ens permetran voltar pels carrers d’aquesta ciutat universal: la genial i poca-solta Caçafantasmes, el nen que es fa adult a Big i el passeig urbà de Difícil de matar III, amb Bruce Willis. Nova York és una ciutat dura, els seus baixos fons temuts, l’èpica odissea de Warriors i policies emblemàtics com Serpico i Shaft en són testimonis; la màfia també té el seu podi, retratada amb prodigiosa precisió a la saga de El Padrí, a Un dels nostres i a El Funeral. No gaire lluny, el diner crida el diner, a l’epicentre mundial de les finances, Wall street d’Oliver Stone i la recent estrenada El llop de Wall street, amb les seves trames trepidants, o l’inquietant Margin call, ens mostraran personatges despietats que tenen com a hàbitat l’interior dels gratacels.

A part de grans històries, aquesta gran ciutat també conta les anècdotes dels seus ciutadans anònims. Personatges quotidians que trobarem a Smoke, de l’escriptor bandera de Nova York Paul Auster; en el conflicte racial de Fes allò que és correcte de Spike Lee; en els somnis esquerdats d’Esmorzar amb diamants, o en una història plena d’humanitat com El rei pescador. En comèdies romàntiques veurem una ciutat més ensucrada: Quan Harry va trobar a Sally, Un dia inoblidable o Serendipity en són els millors representants; un pas més enllà hi trobem films farcits d‘atractiva frivolitat com El diable vesteix de Prada o Sexe a Nova York, descendent d’una exitosa sèrie de televisió homònima que va crear escola juntament amb l’excel·lent Friends.

Nova York també és la llar de la majoria de superherois: Superman, Spiderman, els Quatre Fantàstics... Personatges que en paper o al cine solen salvar la ciutat, en la mateixa mesura que monstres com King Kong o Godzilla s’entesten en destrossar-la. Fins i tot, més d’una vegada, Hollywood ha aconseguit deixar-la feta miques. El dia de demà o Sóc llegenda en són alguns exemples. En tot cas, recordeu que el destí de l’estàtua de la llibertat és convertir-se en resta arqueològica en un planeta de simis.

Nova York també ha estat una ciutat terrorífica. Roman Polansky s’encarregà de filmar l’angoixant La llavor del Diable. Al seu torn, Keannu Reaves i Al Pacino negocien a Pactar amb el diable; potser es tracta d’un títol menor, però compta amb brillants localitzacions de la ciutat. Per la seva banda, Cigne negre acaba mostrant un tenebrós i desequilibrat ambient dins del ballet clàssic. Per acabar, personalment, voldria destacar una brillant metàfora social vampiro-metafísica, perpetrada per l’inclassificable Abel Ferrara: The Addiction.

Amb aquest recull he volgut llistar alguns films capaços de transportar-nos a Nova York. Si hi viatgeu segur que us vindrà de gust trepitjar les localitzacions concretes de les vostres pel·lícules favorites. Per esbrinar-ho només cal consultar l’abundant bibliografia que trobareu en paper o a internet.