dijous, 4 de setembre del 2014

Llegendes del món: Un negoci al Kalahari



El ratel (Mellivora capensis) és un agressiu toixó que viu a les ribes del desert del Kalahari. Allà són poques les ocasions per alimentar-se, així que quan té gana, té gana. Immune a qualsevol verí, armat amb violenta determinació, tant s’abalança damunt d’insectes i serps, com de grans animals. Però d’entre tots els menús, té fal·lera d’una dolçor que l’embriaga; d’aquí que en anglès s’anomeni honey badger, toixó de mel.

En aquells paratges també hi viu l’inofensiu ocell indicador ( Indicator Indicator), que comparteix el mateix gust. Però tot sol no pot aconseguir la mel, protegida per fiblons verinosos de milers d’abelles.

Déu els crea i ells s’ajunten. Al ratel li costa descobrir els ruscs camuflats entre roques, no és prou ràpid per anar al darrere d’un insecte volador a través de desèrtiques distàncies.  Aquesta és la tasca del seu alat aliat que, quan troba una abella l’acompanya discretament fins al rusc.

Una vegada localitzat l’objectiu, cal trobar un soci per fer la feina bruta. L’ocell busca que buscarà un ratel. Quan el troba, atrau la seva atenció volant-hi al costat, piulant amb insistència. Tant se val el que estigui fent el ratel, que se n’oblidarà atret per la certesa que una bresca de mel l’espera si segueix el camí que indica el guia.
Una vegada arribats a destinació, l’ocell reposa satisfet, és el torn del ratel que esbotza el rusc com una excavadora, immune a l’atac de l’eixam furiós d’abelles. Desballesta el niu, saqueja la mel, devora larves. Tot i la follia, mai oblida el seu company, sempre allunya un tros de bresca de les violentades abelles per a ell.
Ningú sap com va néixer aquesta interessada relació que, encara que sembli llegendària, és real. Si voleu comprovar-ho, podeu anar a Namíbia o a Youtube.

L’home, veient aquesta lucrativa societat, oferí el mateix tracte a l’ocell, que es prestà a fer de guia. Els boiximans armats amb fum adormen les abelles, n’extreuen el botí i recompensen l’ocell. Pobre d’aquell que no ho faci! Els humans, més donats a l’egoisme que cap altre animal, sovint s’obliden de repartir guanys. L’inofensiu ocell no lluita, ni protesta, ni pidola. Però la pròxima vegada ja no et dirigirà cap a la mel, sinó davant d’un lleó que un altre cop, li farà la feina bruta.



El Kalahari és un immens desert ple de buidor situat entre Botswana, Namíbia i Sud-àfrica. Últim reducte del poble boiximà, és la pàtria d’una sorprenent varietat de fauna i flora que esprem cada bri de vida.