dissabte, 17 de desembre del 2016

Viatges de Pel·lícula: Nova Zelanda, Els paisatges d’El Senyor dels Anells



Amb poc més de disset anys, un noi neozelandès anomenat Peter Jackson viatjava amb tren d’Auckland a Wellington tot llegint el llibre d’El senyor del Anells. Les vies recorrien paratges que li evocaven l’univers ple de fantasia que ideà J.R.R. Tolkien. Ingenu d’ell, somià que algun dia convertiria aquella narrativa al cinema. El resultat és conegut per tots: amb quaranta anys Peter Jackson dirigí el fenomen cinematogràfic més exitós del segle XXI, El Senyor del Anells. Una de les raons d’aquest èxit són els hipnòtics escenaris per on transcorre l’acció, tots ells localitzats en la desbordant natura que atresora aquest bell país; això sí, retocats amb petits maquillatges informàtics. Aquest article no vol parlar d’aquestes pel·lícules, sinó referenciar alguns dels màgics rodals on s’ha filmat aquesta saga.




A l’illa del nord, a dues hores en cotxe d’Auckland, la capital del país, trobem el Hobbiton, enclavat en una zona rural anomenada Matamata. Els seus ondulants pujols amb prats tenyits de verd lluent són la localització natural on se situa la tranquil·la i bondadosa comarca dels hòbbits. Un bucòlic set de rodatge que s’ha mantingut més enllà de la filmació: les casones coves on vivien els entranyables inquilins, el molí, el pont de dos arcs i l’arbre de la Festa s’han convertit en un bufó parc turístic, ideal per passar-hi una jornada agradable.

No gaire lluny, dos-cents quilòmetres al sud ens trobem amb l’abrupte Parc Nacional de Tongariro. Aquest desolat paisatge volcànic farcit amb imponents muntanyes grises fou la tenebrosa terra de Mordor, pàtria del lúgubre Sauron, la personificació del mal. Aquest indret no és gaire accessible i només ens regalarà els seus encants si estem disposats a fer una mica de senderisme. El més ambiciós dels objectius podria ser ascendir al cim Ngauruhoe -en la ficció, el mont del Destí- l’objectiu final de Frodo, on poder fondre i destruir l’anell màgic.
Una mica més al sud, a tocar de la ciutat de Wellington, trobem el mont Victoria, una sort de Montjuïc d’aquesta ciutat. En un dels camins semiurbans que el transiten, es filmà, entre altres, la famosa escena on Frodo, temorós de la presència d’un nazgul, crida als seus companys sortiu del camí! per amagar-se sota les arrels d’un arbre del maligne espectre negre.

Des de Wellington, al llarg de la costa occidental, també trobem el parc Queen Elizabeth, on es van filmar els nazgul i els mamuts mûmakil en la batalla dels camps de Pelennor. La mateixa costa ens porta al fantasmagòric bosc de Waitarere, on Frodo i Gollum van fent camí. A una distància similar de Wellington, però a la costa oriental, podrem contemplar els curiosos pinacles Putangirua. Aquest inquietant paisatge de pedra ambienta el camí dels Morts.

L’Illa del Sud s’articula sobre la serralada dels Alps del sud, amb alçades que sovint passen dels tres mil metres, i creen un imponent teló de fons de tots els paisatges propers. Al voltant d’aquesta muralla nevada s’estenen pedregoses planes glacials guiant braus cursos d’aigua; que esdevenen llacs maragdes, rius nerviosos o cascades segons la intricada orografia local; tot el conjunt rodejat per humits boscos de sobrenatural frondositat, plens de falgueres i molsa. Aquests indrets han servit per ambientar nombroses escenes de la saga. La vall de Glenorchy és una localització recorrent, de la qual podríem destacar l’enquadrament de la fortalesa d’Isengard; a la mateixa vall, a les ribes del riu Dart, trobem el bosc de Lothorien, pàtria èlfica en el metratge. Molt a prop d’aquestes contrades s’alcen les muntanyes Remarkables: així com en la ficció són les muntanyes ennuvolades, en la realitat custodien l’animada ciutat de Queenstown, gran centre d’esports d’aventura; a la falda d’aquesta serra reposa el llac Wakatipu, on es realitza la seqüència inicial d’una de les pel·lícules de la saga. No gaire lluny trobem el poble miner d’Arrowtown; el riu que el creua fou la localització de moltes escenes riberenques, persecucions a cavall i riuades màgiques incloses. En els pics que sobresurten darrere el llac Wanaka els helicòpters van gravar el paisatge, recreant el vol de Gandalf a llom de Gwaihir o dels genets negres perseguint Frodo.

Les planes de Canterbury, al seu torn, van servir per il·lustrar la casa d’Edoras. Sense necessitat d’ordinadors, simplement van muntar un castell de cartó i pedra, per representar un idealitzat ambient medieval embolcallat d’imponents cims. Per últim, voldria destacar la localitat de Twizel, a les faldes del mont Cook, el cim més alt de Nova Zelanda. Aquest lloc salvatge serví per nombrosos propòsits escènics, a destacar la batalla dels camps de Pelennor.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Des de casa nostra, Nova Zelanda és la més remota de les terres, pura antípoda geogràfica. Aquest país es compon principalment per dues illes desbordants de patrimoni natural. Planúries d’un verd intens, platges paradisíaques, boscos frondosos, falgueres abundants, llacs immensos, volcans mig apagats, glaceres llangoroses i enormes fiords configuren una varietat de paisatges difícil de trobar en cap altre territori per la seva bellesa i diversitat. Aquest país també compta amb una vibrant cultura que combina la tradició pròpia maori, amb la potent cultura britànica que va colonitzar aquestes illes.